.
Deze website is niet bijgewerkt Kijk op auvergne.travel arrow

Het item is toegevoegd aan je reisnotitieboekje.

Dit object bestaat al in uw reisnotitieboekje.

Stuur naar een vriend

Uw e-mail :

E-mail ontvanger :

Delen

Permalink :
Bookmark and Share
Burcht van Polignac, naar le Puy en Velay
Burcht van Polignac, naar le Puy en Velay

Een Grande Randonnée tussen de vulkanen van de Velay

De GR40, die vertrekt vanuit Vorey-sur-Arzon, is een wandeltocht van 180 kilometer (ofwel zo'n tien dagen lopen), tussen de vulkanen van de Velay. Deze tocht verbindt de vulkanen van de Haute-Loire via open landschappen in deze streek in het hart van het Massif Central.

Van vulkaan naar vulkaan

Le Velay is de kern van de Haute-Loire, het zuidoostelijke deel van de Auvergne. Onderweg kom je door gevarieerde landschappen die stroken met de diversiteit van de vulkanen. Sommige zijn eindeloos uitgestrekt, andere wat meer geborgen en heuvelachtig.

In deze landelijke streek hebben zich in de loop van de geologische tijdperken meerdere vulkaansystemen ontwikkeld. In het oosten hebben de vulkaansappen pelée-achtige bulten gevormd, de 'sucs'. Deze stoppels bestaan uit fonoliet, 'klinksteen'. Als je er met een metalen voorwerp op tikt, hoor je een verrassende klank. In het westen dragen de bergtoppen de naam 'Gardes'. Dit zijn oude, afgeslepen strombolivulkanen. Ze hebben de uiterst vruchtbare bodem een rode kleur gegeven. Hier worden de beroemde groene linzen van Le Puy geteeld (AOP).
Een variant op de GR40 gaat door het bekken van Le Puy en Velay wat voorheen een meer was. De vulkanen die hier ontstonden, heten surtseyens.

Le Puy-en-Velay
Le Puy-en-Velay

Zij zijn de oorzaak van

De GR40 is ook een ideale tocht voor het proeven van specialiteiten uit Le Velay: de beroemde groene linzen uit Le Puy, de 'Fin Gras' (doorregen rundvlees) uit Mézenc met een beschermde herkomstbenaming, maar ook vleeswaren uit de bergen en de boerenkaas 'fromage aux artisous'.

de ongelofelijke reliëfs die het bekken van Le Puy zo origineel maken. Op veel vulkaantoppen zijn gebouwen gezet, zoals de vestingtoren van de burcht van Polignac, de kathedraal van Le Puy-en-Velay en de kapel van Aiguilhe. De architectuur draagt de kleuren van vulkaansteen. De gevel van de kathedraal van Le Puy-en-Velay en de kapel van Aiguilhe zijn bont gekleurd.

De zogenaamde 'maars' (vulkaankraters) zijn gevuld met meren en venen.

 

Meer Informaties

 

ook te bekijken

Terug naar boven
Tourisme en Auvergne
Ok

Bij het surfen op onze website accepteert u het gebruik van cookies die als doel hebben onze statistieken bij te houden, de functionaliteit van de website te optimaliseren en u aanbiedingen te verstrekken die overeenkomen met uw interessegebieden. Meer hierover.

Zoekt naar beschikbare datums